
Offerte energielabel woning Nieuwbouw
Offerte aanvragen
Volg bovenstaande link of vul onderstaand direct het formulier in
BENG berekening
Vanaf 1 januari 2021 is het bij nieuwbouw woningen verplicht om bij het vergunningstraject een BENG berekening aan te leveren. Dit is in principe een energielabel via het detailmethodiek van de NTA8800 en de opnameprotocollen van ISSO.
De volledige woning wordt ingevoerd in de software zoals ook bij een energielabel voor bestaande bouw, de afmetingen uit de bestektekeningen worden gehanteerd en de isolatiewaarde (Rc-waarde) vanuit het bouwbesluit wordt toegepast. Daarnaast wordt er gerekend met een fictieve installatie voor verwarmen, koelen, tapwater, ventilatie en zonne-energie. (de woning is immers nog niet gebouwd). Uit de BENG berekening volgt of het ontwerp voldoet aan de gestelde eisen voor het energielabel (EP1, EP2 en EP3). Het resultaat is een energielabel BENG berekening voor indiening bij de omgevingsvergunning aanvraag.
Definitief energielabel (oplevering)
Anders dan bij de energielabels voor bestaande bouw, is er bij nieuwbouw een extra energielabel van toepassing naast de BENG berekening. Er wordt gerekend met de detail methode van de ISSO waardoor er veel meer en veel gedetailleerdere informatie benodigd is. Ook het bewijslastendossier is hierin verder uitgebreid.
Na oplevering wordt een definitief energielabel opgesteld van de woning zoals hij daadwerkelijk gebouwd is. Dat houd in dat de BENG berekening wordt aangepast naar de situatie zoals deze echt gebouwd is. Er zijn verschillende aanpassingen mogelijk zoals de installatie voor verwarmen, koelen, warm water, ventilatie en zonne-energie. Er kan namelijk een heel andere opwekker of distributiesysteem zijn toegepast dan in de omgevingsvergunning is aangevraagd. Daarnaast moet bij het energielabel bij oplevering, de Rc-waarde van vloer, gevel en dak volledig handmatig worden berekend volgens de rekenregels van de NTA8800 en de ISSO. Hierbij zijn enkele aandachtspunten die rigoureuze invloed kunnen hebben op de uiteindelijke Rc-waarde:
- Er moet bewijslast aangeleverd worden over de toegepaste materialen (isolatie). Materialen zoals minerale wol, PIR of PS (piepschuim) hebben veel verschillende merken en typen, met verschillende isolatiewaarden. Voor het bepalen van de Rc-waarde van de constructies worden zogenaamde DoP (declaration of performance) gebruikt, hierin staan de exacte isolerende eigenschappen van de materialen. Wanneer de exacte types van materialen niet bekend zijn, of niet aantoonbaar zijn via een leverbon, foto’s van de bouw of begroting, dan moet worden gerekend met de standaard isolatie waarde vanuit de ISSO, deze lambda-waarde is slechts 0,045. De standaard lambda-waarde van simpele wol of PS is al 0,036 en isoleert dus 20% beter dan wordt aangenomen in de definitieve berekening.
- Er moet bewijslast (foto’s) aangeleverd worden dat de toegepaste isolatie op een degelijke wijze is aangebracht (niet van toepassing bij prefab bouw). Het constateren dat er geen kieren en naden tussen de isolatie aanwezig is, is een verplicht onderdeel van het bewijslasten dossier. LET OP, indien dit niet aangetoond kan worden, wordt de uiteindelijke berekende Rc-waarde verminderd met 10%
Kijk voor de volledige lijst van benodigde informatie op de pagina: bewijslasten dossier
Het is dus van groot belang om alle informatie te verzamelen tijdens het gehele traject, vanaf de vergunningsaanvraag, tijdens de bouw en tot en met de oplevering van de woning.
Energielabel woning Nieuwbouw
In onze prijzen inbegrepen:
- Opname van de woning, waaronder m² vloer, gevel, gevelopeningen en daken
- Opname van de installaties, waaronder verwarming, koeling, warm water en ventilatie
- Het uitrekenen van definitieve Rc-waardes van de constructies
- Het uitwerken en invoeren van alle gedetailleerde gegevens in de software
- Het leveren van het definitieve energielabel
Geen bijkomende kosten t.a.v. reistijd, voorrijdkosten en dergelijke!